Jolpen är en fantastisk ö för våra barn. De växer upp med den totala friheten… och allt ansvar som kommer med den. Japp, there was a catch!

För några år sedan bestämde vi oss för att bygga ett ungdomshus för barnen/ungdomarna. De skulle ha en egen plats på ön, så att säga semester från föräldrarna. Huset sköter barnen/ungdomarna helt själva, vilket också innebär städning, soptömning, inköp, skötsel av inredningen och tekniken mm. Barnen/ungdomarna har en egen styrelse och eget budgetansvar för sin verksamhet. Ungdomsstyrelsen rapporterar på årsstämman hur pengarna har använts. Då gäller det att planera alla aktiviteter under öppning, grillhelger, kräftskiva och alla övriga tillställningar noggrant! Det anordnas Disco, filmkvällar, lotterier, myskvällar, spelkvällar, utomhuslek med tävling och tipspromenader. 

En gång per år genomförs ungdomshelgen som gestaltas efter smak och väder. År 2017 bar det av till pizzerian i Vaxholm och året innan blev det jolleeskader med skattjakt på grannön. 

All denna verksamhet skulle dock inte kunna genomföras utan den fina gemenskapen barnen har, man hjälper varandra, alla är med, man tar hänsyn till de yngre och mycket mer. För att säkerställa att också nya medlemmar finner sig tillrätta, har barnen upprättat en tavla med regler, så alla vet vad som gäller. Det känns helt enkelt tryggt att lämna över ansvaret för hela ön så småningom till våra fantastiska barn. Då kan vi gamlingar sitta på akterdäck med en filt över knäna och med ett stort leende njuta av ett glas rött!