Jolpen är en fantastisk tillgång för alla Storebroägare och på Jolpen träffar man andra trevliga Storebroägare, som man kan utbyta tankar och erfarenheter med. Det finns en enorm kunskapsbank, inte bara om våra vackra båtar utan också om skärgården generellt att ta del av där.

Ön ligger i mellanskärgården mellan Svartsö och Grinda, N59 25’35”, E18, 37’15”. Avståndet från Stockholm är bara 20 distans och det är inte mer än 10 distans till Sandhamn. Ön är lätt att hitta och från Stockholm kör du förbi Vaxholm, genom Stegesund och Lindalssundet. Sen rundar du Grinda och svänger av norröver upp genom Karklöfaret, då ser du Jolpen med sina vita solstolar på stranden på babord sida. 

Till Jolpen är alla Storebroägare välkomna. Här finns generösa bryggor, klubb- och ungdomshus, bastu och vedeldad badtunna och en fin sandstrand. Det finns även kajaker och en liten segeljolle att låna. För barnen finns det, förutom ungdomshuset, studsmatta samt många andra leksaker för diverse olika aktiviteter. Oftast ingår också kvällssol med mycket samkväm.

 

Nere vid hamnen möts du av en stor brygganläggning längs den västra sidan av ön. Vi har plats för cirka 25 båtar med boj. Ett stort bryggdäck inbjuder till långbord varma soliga sommarkvällar. Till bryggan och däcket finns elektricitet och TV- och antennanslutning framdraget.

Vi har fiskerätt 100 meter ut från ön och de som lagt nät har rikligt belönats med stora abborrar, gädda, sik, strömming och en och annan ädelfisk. Ta din egen jolle och pröva fiskelyckan!

På jolleavstånd ligger Svartsö med affär och restaurang, Grinda med värdshuset och affär, Lådnamacken med bränsle och en mindre affär och Gällnö med krog och affär. Från Jolpen är det således nära till mycket. På andra sidan farleden lägger Vaxholmsbåten till på Karklö liksom på Alsviks brygga på Svartsö.

Ute på klubbholmen firar vi midsommar, anordnar kräftkalas och andra trivsamma aktiviteter. Alla hjälper till med att vårda den ö vi har och visa respekt för alla våra båtgrannar. Under varma sommarkvällar äter vi gemensamt på bryggdäcket där var och en tar med sig mat och dryck. Det brukar bli en trevlig gemenskap som slutar först sent på kvällen.

 

Lite historia om JOLPEN:

På uppdrag av klubbens medlemmar letade styrelsen länge och väl efter en lagom stor och skyddad klubbholme på lämpligt avstånd från Stockholm. Flera alternativ togs fram under 1996 och till sist valde man denna lilla skärgårdsö. 1997 köptes ön för en summa där Hans Mellström, Viamares grundare, lånade ut merparten av köpesumman och klubben betalade en mindre del. Den våren och sommaren ägnade sig, en tapper skara medlemmar, åt att röja hela ön från sly och annat bråte. Under flera år putsades och fejades de befintliga husen upp till det fina skick de är idag. 1999 efterskänkte Hans Mellström lånet och därmed blev klubben helt skuldfri. Detta år byggdes bryggan och det stora bryggdäcket som därmed blev den naturliga samlingspunkten. 2004 byggdes bastuhuset med delvis hjälp av duktiga klubbmedlemmar och el- och TV-anslutning drogs in till stora bryggan. 2009 uppfördes ungdomshuset som komplement till klubbhuset. 2012 uppgraderas elen på bryggan och förlängningen mot flaggstångsberget påbörjas. Välvilliga medlemmar har alltsedan köpet av ön löpande skänkt medel till de flesta dyrbara investeringarna.

Se vår folder om Jolpen, Jolpenfolder