JolpenKlubben

Så är då Jolpen officiellt öppnad för i år!

Äntligen är det åter dags för en sommarsäsong på Jolpen…

Redan på fredagskvällen var det 10 båtar samlade inför öppningen och under lördagen kom även Magnus, Pelle och Theo ut med ribben, för att hjälpa till under dagen. Så sammanlagt var vi ca. 30 personer som hjälptes åt. Förutom det vanliga pysslet vid öppning av ön, var det tre större arbetsuppgifter som genomförde under öppningen. Två av dem uppstod efter att stormen Alfride i januari härjade på ön och orsakade att många träd välte.

Även om det föll en del träd på ön, måste man nog säga att vi ändå hade tur då flera av de fallna träden kunde ha skadat våra byggnader riktigt illa. Men vi fick bara ett par mindre skador på ungdomshuset, då ett träd föll över verandan och skadade räcket och ett annat skadade nocken av husets tak. Verandan hade lagats redan innan öppning och taket täcktes då provisoriskt för att fukt inte skulle skada huset. Men under öppningen lagades taket ordentligt och nya vindskivorna sattes upp. Både dessa och verandaräcket målades nu blåa som övriga vindskivor på huset. Så nu är alla spåren efter skadorna ett minne blott. Även träden hade tagits omhand tidigare, genom att grenarna med allt ris sågats av och stammarna kapats i lagom stor bitar. Så under öppningen kunde de klyvas till lagom stora vedkubbar. Och även om vi inte hann med riktigt alla stora kubbar, tror jag vi nu har ved ett par år framåt med tanke på allt som klövs denna helg. Ett extra stort tack till Martin som verkligen kämpade på med det tunga arbetet. Allt ris från träden, samt de kottar och löv som krattades ihop eldades under noga uppsikt upp nere vid strandkanten.

Lördagen bjöd på ett fantastiskt väder och emellanåt vart det till och med rätt svettigt, då det var ganska många tunga uppgifter som utfördes. Så när det till lunch bjöds på grillade hamburgare med en kall öl eller läsk till smakade det helt fantastiskt gott. Efter kaffe och tårta, satte alla åter igen igång och jobbade.

Det tredje stora projektet var insidan av ungdomshuset. Även där hade det förberetts massor innan öppningen. Förutom att de gamla möblerna hade eldats upp, hade Julia och Edvin tillsamman letat och hittat nya snygga och sköna möbler som inköpts till ungdomshuset. De hade även inhandlat en hel del pyssel, som de tillsammans nu sorterades upp i olika lådor. Vi vuxna fick hjälpa till med att städa ur huset ordentligt. Sen skruvades möblerna ihop och Edvin, Julia och Amanda möblerade och fixade så att det blev grymt snyggt! Då möbleringen och färdigställandet av ungdomshuset var klart, blev alla vuxna inbjudna på visning. Där bjöds det på läskande god bål och chips, medan man fick titta runt och provsitta de nya möblemanget. Man kan utan att överdriva säga att resultatet blev ett helt nytt och mycket fräscht ungdomshus och det verkade nästan som de vuxna ville ta över huset.

Framåt kvällen tändes grillen och alla samlades i storstugan för en gemensam middag. Som vanligt var stämningen god och jag tror att alla kände sig mycket nöjda efter dagens arbete.

På söndagen fortsatte arbetet med bland annat bättring av målningen på husen, plantering, ännu mer vedklyvning, samt eldning av mera ris och löv. Jag tror att elden släcktes strax efter tre och det var även då som de flesta båtarna lämnade ön. Det blev en härlig öppningshelg på Jolpen, då vädret var bra och stämningen lika trevlig som vanligt. Dessutom fick vi en hel del gjort, så vad mer kan man önska sig?

 

 

 

Ansvarig för sidans innehåll: Veronika Ericsson